Hestemelk

Hestemelk har en positiv virkning på

Hestemelk fra Haflingerhoff fås som

Som råmateriale brukes 100 % naturlig hoppemelk. Frysetørret hoppemelk er like effektiv som fersk eller frossen hoppemelk. Ved frysetørring pulveriseres melken, uten noen som helst tilsetning av smaks- eller fargestoffer. En kvart liter om dagen er i de fleste tilfeller nok. Så lenge man merker en bedring i tilstanden, bør man fortsette å drikke hoppemelken hver dag. Når tilstanden har stabilisert seg, kan man redusere inntaket. Det gjøres gjennomsnittlig etter tre måneder. Det innebærer at man reduserer mengden hoppemelk gradvis, eller at man tar melken annenhver dag. Ved kroniske plager anbefales det i visse tilfeller å fortsette bruken.

Viktig å vite

Hestemelkens sammensetning

Produktbestilling

På nettbutikken finner du våre hestemelkprodukter og pleieprodukter (kosmetikk). Kontakt oss dersom du ønsker mer informasjon, eller når du ønsker å bestille. Alle våre produkter kan sendes i posten.

Hestemelkprodukter

Hestemelk, næringsmiddel med helbredende virkning

av dr. med. vet. Ernst Guth
fritt oversatt av Doris Heinemann

Helt siden antikken har det vært snakket om melkens helbredende virkning. Som en av de mest fullverdige næringsmidlene, for eksempel morsmelk, forsyner den en ung kropp med alle nødvendige stoffer i denne betydningsfulle vekstfasen. Enhver vet at en hoppe produserer melk for sitt føll. Men først i vår tid ble det på nytt oppdaget at denne melken også kan være et fortreffelig bidrag til den menneskelige helse. Takket være sin kjemiske sammensetning, og spesielt på grunn av sitt innhold av proteiner og melkesukker, er hoppemelk den melken som ligger nærmest morsmelk av alle kjente melketyper.

Fettinnhold

Sammenliknet med melk fra andre dyr er fettinnholdet i hoppemelk svært lavt med sine 1,3%. Av den grunn tåler mange hoppemelk bedre enn kumelk.

Karbohydrater

Det viktigste karbohydratet i hoppemelk er laktose eller melkesukker (6,3% i hoppemelk og 7% i morsmelk). Melkesukker fører til en bemerkelsesverdig bedring av næringsopptak via resorpsjon av kalsium, fosfor og magnesium i mage og tarmer. Dermed oppnås et forsterket kalkinnhold i beinbygningen, noe som er av særlig betydning i ung alder og ved osteoporose. De høye verdiene av protein i hoppemelk bidrar sammen med vitaminer, mineraler og sporstoffer til fornyelse av skadde leverceller.

Proteininnhold

Det samlede proteininnholdet i hoppemelk ligger i gjennomsnitt på 2,1%. Andelen av lettfordøyelige proteiner - som peptider, polypeptider og særlig frie aminosyrer – er svært høyt i hoppemelk.

Vitaminer

Det er fastslått at hoppemelk inneholder følgende vitaminer: Vitamin A - B1 - B2 - B6 - B12 - C - D - E og orotsyre, samt immunstoffene IgA og lysozym.

Alternativ ved kumelkallergi

I faglitteraturen om hoppemelk kan vi lese at allergiske reaksjoner på denne melken ikke er kjent. Bestemmende for lettfordøyeligheten er det høye innholdet av proteinprodukter, særlig de frie aminosyrene, og den positive innflytelsen av acetylkolin, noe som vil føre til reduksjon av allergi. Den kraftige økningen av kumelkallergi hos mennesker har ulike årsaker:

Bredspektret legemiddel

I det l8. århundre kom meldinger fra Russland om mennesker rammet av tuberkulose, som reiste til steppeområdene sydøst i landet for å bli kvitt sykdommen. Der holdt nomadene store hesteflokker. I og med at hoppemelk raskt bederves i klimaet i de sydlige steppeområdene, lar nomadene melken gjære til kumys, en alkoholholdig surmelk, slik at denne kan oppbevares lengre og gjøre nytte som legemiddel. I 1858 ble det første sanatoriet opprettet i nærheten av stedet Samara der syke ble behandlet med hoppemelk. Allerede før den første verdenskrig ble årlig 25000 tilfeller av tuberkulose helbredet med hoppemelk i Russand. Den dag i dag er hoppemelk fremdeles et anerkjent legemiddel i Russland. Forskning i Tyskland bekreftet tallene som var oppgitt av russiske leger. Og man er også i stand til å oppnå et usedvanlig raskt helbred, et resultat som sjelden oppnås med antibiotika og kjemoterapi. Denne materien er igjen i ferd med å bli kjent i vår tid, i og med at et stadig tettere internasjonalt samfunn fører til at sykdommer som AIDS og tuberkulose også øker i de vestlige land.

Både fersk, frossen og gjæret hoppemelk kan vise til et usedvanlig godt helbred for våre livsstilsykdommer. På grunn av den store likheten med morsmelk når det gjelder sammensetning, blir hoppemelk stadig oftere og med stort hell brukt til babymat. Særlig ved utviklingsforstyrrelser, fordøyelsesproblemer, nedsatt motstandskraft, hudsykdommer og allergier har dette næringsmiddelet bevist sin nytte. Hoppemelk har en gunstig innvirkning på forstyrrelser ved fordøyelseskanalen, som særlig skyldes industrielt framstilt mat, fordi muskler og kjertler i mage og tarmer stimuleres. Maten benyttes bedre, og skadelig gjæring eller mugg får ikke mulighet til å utvikle seg. Videre utvides de små blodårene i huden og slimhinnene via det vegetativ nervesystem. Dette fører til at stoffer i blodet går over i hud og slimhinner og sørger for regenerasjon. Allerede Kleopatra kjente til denne gunstige virkningen. Hun drakk og badet i hoppemelk for å øke sitt åndelige og kroppslige potensial. Hoppemelk har også en positiv innvirkning på forstyrrelser ved stoffskiftet i blodårene. Den motvirker avsetning av blodfett, kolesterol og kalk og endelig hjerteinfarkt på grunn av åreforkalkning. Acetylkolin fremmer den positive virkningen og sørger for en god regulering av blodtrykket.

En viktig bestanddel av vårt immunsystem er antistoffer kalt immunglobuliner, som sjalter ut antigener. De består nesten utelukkende av proteiner. Mer enn 1000 byggesteiner av aminosyrer er nødvendig for å danne et antistoff. Antistoffer skiller seg innbyrdes i sine reaktive soner bare ved plasseringen av noen aminosyrer. Av arvelige substanser kan det dannes omtrent 20 milliarder ulike stoffer som er ødeleggende for antigener. Hva vår moderne velferdsmat angår, er det det å bemerke at proteiner nesten utelukkende konsumeres som 'denaturaliserte' substanser. Derfor mangler de stoffene som bygger opp vårt immunsystem.

For stoffskiftet har dette følgende fatale konsekvenser

Hoppemelk har et høyt innhold av lett fordøyelige proteinprodukter, som peptoner, peptider og særlig frie aminosyrer. Disse proteinproduktene har omkring 253 nitrogenholdige substanser og skårer svært høyt sammenliknet med morsmelk (6%) og kumelk (1,7%). I ren hoppemelk finnes 40 til 50 mg frie aminosyrer per 100 ml, men kumys (gjæret hoppemelk) kan vise til en økning på 70 til 90 mg. Nesten halvparten av alle aminosyrer er livsviktige. De hjelper hud, slimhinner og organer ved ny produksjon av enzymer, immunglobuliner og hormoner. Stort sett tåles hoppemelk godt. Som regel begynner en behandling med 1/2 liter hoppemelk per dag. Etter to uker er det nok med 1/4 liter melk, og denne mengden kan drikkes enda en tid. For at denne melken skal være av prima kvalitet, er det en betingelse at hestene lever i naturlige omgivelser og spiser naturlig for. Bare på denne måten oppnår man den hoppemelken som var kjent allerede i antikken, og blir melken et naturlig næringsmiddel av første grad.

Forfatteren av denne artikkelen driver og eier stutteriet 'Sickinger Hohe'. Fra 1973 var han dyrlege i Landstuhl/Pfalz, med praksis for landbruksdyr. I 1991 sluttet han med veterinærpraksisen og begynte stutteri for produksjon av hoppemelk på sin gård i Massweiler.

Opprinnelig publisert i tidsskriftet ”De Natuur Uw Arts”, 24. årgang, nr. 146, side 21

© VOOR Communicatie & Creatie